Jak podawać herbatę
Sposoby podawania herbaty zależne są od gatunku rośliny, z której liści chcemy sporządzić wywar. Na rynku jest wiele odmian herbaty: czarna, zielona, biała, żółta, czerwona, a każda wymaga nieco odmiennego sposobu zaparzania, by w pełni cieszyć się aromatem i smakiem naszego wywaru. Jeżeli chodzi o najpopularniejszy gatunek herbaty w Polsce – czarną, to powinno się ją zaparzać wrzątkiem o temperaturze 100 stopni Celsjusza.
Do najczęstszych błędów popełnianych podczas zaparzania tego gatunku herbaty jest właśnie zbyt niska temperatura wody oraz za długi czas parzenia, który powinien wynosić około 3 do 5 minut, gdyż w przeciwnym wypadku zaczynają uwalniać się taniny, które osłabiają pobudzające działanie kofeiny i teiny. Herbatę zieloną należy natomiast zaparzać wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien wynosić około trzech minut.
Te same liście można parzyć nawet do trzech razy i przyjmuje się, że najwartościowsze jest drugie zaparzenie – pierwsze bywa często wylewane. Herbatę można podawać na różne sposoby. Popularnym w Tybecie sposobem podawania herbaty jest przyrządzanie jej z masłem i zmielonymi ziarnami zbóż, a w Anglii z dodatkiem mleka.
Polecane artykuły
Ciąża, to nie choroba
https://www.cafitesse.pl/pl/c/Bubble-Tea/63optykopalinski.pl Ciąża to nie choroba i ja się z tym całkowicie zgadzam. Jeżeli tylko wykonane badania oraz opinia lekarza wskazuje na to, że dziecko rozwija się prawidłowo, a tobie nic nie dolega, a tym samym nie zagraża ciąży. To nie ma, co się nad sobą
Urlop ojcowski – prawa ojca
https://visgrana.eu/ Fakt, że to kobieta wychowuje dziecko, a ojciec zarabia pieniądze na ich utrzymanie jest oczywisty. Jednak nie zmienia to faktu, że tata jest również potrzebny podczas nieustannej opieki nad dzieckiem. Po porodzie praktycznie każdy mężczyzna wykorzystuje te dwa przydzielone mu z