Nadmiar lub niedobór jodu w diecie – choroby tarczycy

Nadmiar lub niedobór jodu w diecie – choroby tarczycy
reklamówki jednorazowe
http://optykpiekary16.pl/okulary-dior/

Problemy z tarczycą mogą być wywołane zarówno nadmiarem jak i niedoborem jodu w diecie. Przyczyną powiększenia tarczycy nie musi być wyłącznie brak dostatecznej ilości jodu, ale również szkodliwe działanie metali ciężkich.

Fluor, rtęć czy ołów występują w zanieczyszczonym środowisku i prowadzą do niedoborów innych pierwiastków śladowych. Chodzi tutaj o takie pierwiastki jak magnez, miedź czy selen.

Jod ma dla tarczycy ważne znaczenie, ponieważ to właśnie on umożliwia produkcję jej hormonów. Niebezpieczny jest również nadmiar jodu.

Taki stan prowadzi do nadczynności tarczycy, a nawet grozi chorobą Gravesa-Basedowa. Choroba objawia się wytrzeszczem gałki ocznej i porażeniem mięśni oka.

To choroba o podłożu autoimmunologicznym. Szczególnie kobiety są bardziej skłonne do zapadania na tego typu choroby.

Nadczynność tarczycy występuje u płci żeńskiej znacznie częściej niż u przedstawicieli płci męskiej. Niedoczynność tarczycy prowadzi do powiększenia gruczołu tarczowego.

Może być to niebezpieczne i prowadzić do chorób nowotworowych. Tam, gdzie niedobory jodu są problemem, głównie poza nadmorskim obszarem, często występuje rak tarczycy.